0
0.00 Czk


Od pazourku do kosmu



Keramické nože patří mezi vynálezy, které zasáhly nebývalým způsobem do současné kuchyně. Cesta od pazourku ke keramickému noži byla ovšem velmi dlouhá a započala někdy v epoše paleolitu. Zprvu se jednalo o kamenné úlomky, ke kterým se později začaly připevňovat dřevené nebo kostěné rukojeti.

Je to pouhých pět tisíc let nazpátek v historii, kdy se člověk naučil získávat a obrábět kovy. Pro výrobu nožů se tedy začala používat měď a bronz. V případě bohatých nalezišť i zlato.

V době mezi dvanáctým a šestým stoletím před naším letopočtem, tedy v době železné, začala nožům dominovat ocel.

Ocel je název slitiny železa, uhlíku a mnoha dalších legujících prvků. Vyrábí se ze surového železa, které se pomocí vysokých teplot v pecích taví a následně odlévá.

U nožů z oceli byla vždy rozhodujícím kritériem jejich tvrdost, pružnost a odolnost proti korozi. Vzhledem k tomu, že známe chemické vlastnosti jednotlivých komponentů, vypadá to, že stačí vzít ty nejlepší příměsi, přidat je k oceli s vysokým obsahem uhlíku a superkvalitní nožířská ocel je zde. Nicméně otázka tepelného zpracování, broušení a kování, to vše může silně ovlivnit kvalitu nože. Samotný postup výroby kvalitního nože nebo meče byl ostatně odedávna přísně střeženým tajemstvím, předávaným z generace na generaci.

Potom ovšem přišla éra letů do kosmu a s nimi potřeby nových pevnějších a odolnějších materiálů. Jedním z vedlejších produktů vědeckého pokroku posledních let je bezesporu keramický nůž.

Priority keramického nože

V každé kuchyni je jedna hlavní priorita, a tou je kvalitní a ostrý nůž. Je to kuchyňské minimum, od kterého se odvíjí vše ostatní. Zopakujme si tedy, jaké by měl mít takový nůž vlastnosti.

  • Nůž musí být ostrý
  • Jeho povrch nesmí chemicky reagovat žádným způsobem s jídlem které upravujeme
  • Povrch nože by neměl být přilnavý

Keramické nože tyto vlastnosti splňují a nezbývá, než se o jejich vhodnosti pro vaši domácnost přesvědčit na vlastní oči. Dobrou chuť.

Černé ostří keramického nože

Naší žhavou novinkou jsou keramické nože s černým ostřím. Tyto profesionální černé keramické nože jsou exkluzivní nejen svým vzhledem, ale také kvalitní černou keramicko-zirkoniovou sloučeninou, která se vyznačuje extrémní tvrdostí.



Zdroj: www.levne-keramicke-noze.cz ( 9.11.2009 )

© Vyrobeno My Eshop